מהי השתלה ממוחשבת? הכירו את הדרך בה מייעלים רופאי השיניים ביצועי השתלות

פעמים רבות ודאי סיפרו לכם על רופאים שהאריכו טיפולי השתלות עקב התלבטויות קשות כיצד להשתיל, והיכן בדיוק (ברמת המילימטרים). הארכות הטיפולים הסתמכו על בדיקה ידנית של צילומים, ובלא מעטים מהמקרים נעשו טעויות בפועל. תיקונן היה סבוך וגרר לא פעם מילוי חוזר של העצם וביצוע שתל פעם נוספת. מאז הובאה השתלה ממוחשבת לתחום הדנטלי – האפיזודות הללו הן פשוט נחלת העבר. בהשתלה ממוחשבת המטופל נשלח בסך הכל לצילום CT בודד. הוא מוזן למערכת ההשתלות אשר בונה תרשים זרימה ממופה היטב היכן להטמיע כל שתל, באיזה קוטר ובאיזו זווית. התוכנה גם מנפיקה לרופא שבלונה באמצעותה הוא יכול לעבוד מדויק: הוא מטמיע אותה בפיו של המטופל ולאחר ההרדמה, הוא יכול לקדוח על פי החורים המופיעים בה. התוצאה מדויקת להפליא. לקוחות רבים דיווחו על שיפור משמעותי בזמני ביצוע השתל. מושתלים שעברו בשיטה הזו את השתל הראשון שלהם היו המומים ממהירות ומאיכות הטיפול, בהשוואה לסיפורי העבר המחמיאים פחות.

כיצד עובדת השתלה ממוחשבת?

בתחילה נשלח המטופל לצילום CT. עמוד הצילום הרפואי השקוף מוזן לתוך מערכת השתלה ממוחשבת אשר בוחנת אותו וממפה נקודות עיגון מדויקות לשרטוט החורים בהם יוטמעו השתלים. התוכנה תוכנתה לזהות איפה נמצאת העצם הכי חזקה והכי איכותית ולעבוד אך ורק איתה. בסיום הסריקה של התוכנה היא מייצרת את השבלונה הקשיחה מחומר קשיח מיוחד. הרופא מקבל לידיו קשתית קשיחה עם החורים המתאימים על פי מיפוי התוכנה, ויכול להתחיל לעבוד ללא דיחוי על הטמעת השתלים בפה של המטופל.

האם תמיד עשיית השתל בדרך זו מהווה יתרון על הבדיקה האנושית של הצילום על ידי הרופא?

עד כה הוכחה השיטה הזו כמתקדמת ומדויקת ביותר, כזו שממש חוסכת לרופא התלבטויות מיותרות וממפה לו בדיוק את הנקודות לביצוע השתלים, כולל קוטר וזווית לכל אחד מהם. יחד עם זאת, זו עדיין טכנולוגיה, וטכנולוגיה מעצם הווייתה חשופה לבאגים. לכן, ברור שהרופא בפועל לא מיישם אוטומטית תוצאות בדיקה של התוכנה, אלא בודק אם הן הגיוניות. למשל, אם בנקודה מסוימת בצילום העצם אינה מספקת, והתוכנה מורה להתקין שם שתל, הרופא יבחן מדוע זה קרה, ולא יבצע זאת. יחד עם זאת, תקלות כאלה מעולם לא קרו עד כה בהשתלה ממוחשבת.

האם התוכנה יודעת לזהות מקומות בהם העצם חלשה ולהצביע על אי היתכנות עקב כך?

כן. ובמקרה כזה הרופא שולח את המטופל לעשות מילוי עצם. אם הדבר התרחש בלסת העליונה האחורית, תיעשה גם הרמת סינוס סגורה או פתוחה על פי שיקול דעתו של הרופא. לאחר כ- 2-4 חודשים ניתן יהיה להמשיך בתהליך ההשתלה.